Een enorme uitdaging voor 4 jonge dames uit Hoogwoud en een dankbare Stichting “Straatkinderen Raducaneni”

Om de gouden Award for young people afdeling Opmeer te behalen moet er een bijzondere opdracht uitgevoerd worden ten bate van een maatschappelijk doel. Zodoende klopten Mariëlle Groot, Aïsha Groen, Esther Groen en Sanne van Duin, (17 en 18 jaar oud) allen uit Hoogwoud, eind 2013, bij de stichting Straatkinderen Raducaneni aan, om te kijken of zij wat voor de stichting konden betekenen.

Wij als bestuur,  zouden graag eens van de jongeren uit Raducaneni, willen horen hoe zij onze hulp ervaren. Of zij er echt wat aan gehad hebben en wat zij in de toekomst hopen te doen.  Ook wilden wij graag weten of er genoeg hulp is en of het werkelijk op de goede plaats terecht komt.
Een mooie taak dus voor de Award-meiden om antwoorden te gaan zoeken op vragen die er bij onze Stichting leven en om met eigen ogen te kijken wat een kleine stichting in tien jaar kan doen.

Vooraf hielpen de meisjes ons bij de afgelopen boekenmarkt in mei. Bij de opening spraken zij een woordje tot het publiek en vertelden over het behalen van hun bronzen en zilveren Award. Voor deze gouden Award zouden zij in juli naar Roemenië afreizen, maar eerst hielpen zij bij de verkoop van de boeken, het verzorgen van de koffie  en het uitdelen van de gratis boeken ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan.
Natuurlijk hebben ze zich terdege voorbereid en bestudeerd wat onze stichting allemaal doet en hoe het er in Roemenië aan toe gaat.

Goed voorbereid en in gezelschap van begeleider Niels Vlaar gingen zij van 14 tot 21 juli 2014 op “exploratie”.
In het zusterhuis van Raducaneni werden de meisjes verdeeld over de gastgezinnen in die plaats. Ieder sliep thuis bij één van de studenten die door de stichting gesponsord is bij zijn/haar studie. Er werd in het Engels met elkaar gesproken, maar dat contact kon helaas alleen met de studenten. Hun familieleden spraken deze taal niet. Onze meiden merkten al gauw dat het een wereld van verschil was vergeleken hun leven thuis. De armoe en het gebrek aan luxe hebben ze aan de lijve ondervonden. Ook merkten ze dat het er in Raducaneni aan toe gaat zoals het hier vlak na de oorlog was. Veelal geen douche of toilet, slapen bij elkaar in een klein bed. Eten uit de groentetuin van eigen erf en slachten van dieren om het huis.

Hoewel de studenten er modern uitzien en ook mobieltjes hebben, zagen onze Award meiden de grote verschillen met ons land.  Als er al computers aanwezig zijn in huis,  is dit een grote luxe waarvoor jaren gespaard wordt. Op straat zijn kleine winkeltjes met eigengemaakte spullen te koop. Veel vervallen woningen en ook maar één hoofdstraat die geasfalteerd is. Verder zijn de wegen van zand, grind of leem.
De Award meiden vonden de mensen erg vriendelijk en gastvrij. Ze zorgden ook goed voor elkaar en voor de oude mensen.
De studenten uit Raducaneni schaamden zich erg voor de armoedige toestanden in het dorp. Daarom namen zij de Hollandse meisjes graag mee naar hun stad Iasi, waar ze op school zitten. Ze hebben samen de stad bekeken en hebben ze laten zien waar ze door de week woonden en waar ze op school zaten.
In het zusterhuis in Raducaneni hoorden ze over het werk van de zusters en hielpen hen bij de begeleiding van de kinderen. Ook kwamen ze erachter dat er veel alcohol verslaafden zijn in het dorp. De zusters hebben een project opgezet om hier wat tegen te doen. Er is echter heel veel werkeloosheid en de omstandigheden zijn soms heel triest. Ook werken veel ouders in het buitenland, zodat de kinderen vaak op straat zwerven. De zusters vangen zoveel mogelijk kinderen op en proberen hen een goede opvoeding te geven.

Wij als stichting hebben de Award meiden een lijst met vragen meegegeven waarvan de meeste geheel of gedeeltelijk beantwoord konden worden. Hieronder de belangrijkste punten:
Er werd benadrukt dat de stichting erg belangrijk is voor het dorp. Omdat er nu middelen zijn, kunnen de jongeren die dat willen, gaan studeren.
Helaas is er bijna geen werk in het dorp. De jongeren hebben dus meestal geen bijbaantje zoals hier. Als ze klaar zijn met hun studie gaan ze naar elders om geld te verdienen en ook hiermee hun familie te helpen.
Het grootste probleem is dus de werkgelegenheid. Wij hopen op termijn de jongeren aldaar te helpen met het opzetten van werkgelegenheid. Er is helaas veel tegenwerking van de overheid, die meestal corrupt is.
In het kinderhuis kan ook nog wat verbeterd worden door mankracht te bekostigen voor meer begeleiding van de jeugd en hulp bij hun huiswerk.
Omdat de gezinnen aldaar geen geld hebben voor goede kleding, vooral in de wintermaanden werd er gevraagd om warme winterkleding voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Onze stichting is hiervoor een inzameling begonnen.

De 4 dames uit Hoogwoud  zijn de zusters, en speciaal zuster Anna heel erg dankbaar dat ze zoveel voor hen hebben gedaan en het bezoek aan Raducaneni is een onvergetelijke ervaring voor hen geweest. Wij gaan verder met de antwoorden die gekomen zijn op onze vragenlijst. We zijn Mariëlle, Ester, Aïsha en Sanne dankbaar dat ze deze reis ten bate van onze stichting hebben gemaakt.
Tijdens de opening van de volgende boekenmarkt in mei 2015 zullen de meiden nog een mondeling verslag uitbrengen. Zij hebben ook een schriftelijk verslag gemaakt die door de commissie van de Gouden Award beoordeelt zal worden.
Voor ons zijn ze in ieder geval geslaagd en ze mogen met trots hun gouden Award gaan ophalen.

Nu op onze website:  Lees het hele verslag van de dames.

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com